Real Estate - ERGOLAVOS OIKODOMON-ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ- ΚΤΙΣΙΜΑΤΑ-ΚΤΙΖΩ-KTISIMO-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ-ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ Kelyfos-ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ-ΔΩΜΑΤΟΣ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ISOMAT-YTONG-THRAKON-PENETRON-WEBER-HYPERDESMO-SIKA-MAPEI-VITEXTHERM

πρόγνωση καιρού από το weather.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Real Estate

Με επιδότηση η ανακαίνιση του σπιτιού μας

Με επιδότηση η ανακαίνιση του σπιτιού μας

Σε ενεργειακό λίφτινγκ περίπου 25.000 μονοκατοικιών και πολυκατοικιών πανελλαδικά, που έχουν κτιστεί πριν από το 1980, στοχεύει το Πρόγραμμα "Ανακαινίζω" του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα.

Το συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα και θα επιδοτεί με ποσοστά 30%-50% του συνολικού κόστους της εργασίας πέντε διαφορετικές ενεργειακές επεμβάσεις βελτίωσης ενός σπιτιού. Δηλαδή, αντικατάσταση των κουφωμάτων με διπλά τζάμια, θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας, αντικατάσταση του παλαιού ρυπογόνου καυστήρα και του λέβητα με αντίστοιχους νέας τεχνολογίας, αντικατάσταση παλαιού ή τοποθέτηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα και, τέλος, βαφή της οροφής με ψυχρά χρώματα. Το μέτρο, που έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του και η εφαρμογή του αναμένεται να αρχίσει από το φθινόπωρο. Θα αφορά αποκλειστικά παλαιά κτίρια που κτίστηκαν πριν από το 1980 και αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% του συνόλου της χώρας. Ωστόσο, δεν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλα, παρά μόνο 25.000, λόγω έλλειψης περαιτέρω κονδυλίων.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι
Για να κριθεί κανείς δικαιούχος, θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που εξετάζεται να είναι είτε το ετήσιο εισόδημα έως κάποιο όριο είτε η Αντικειμενική Αξία του ακινήτου είτε η Τιμή Ζώνης. Επίσης θα πρέπει το εν λόγω ακίνητο ή κτίριο να έχει κύρια χρήση κατοικίας. Από τη δράση εξαιρούνται τα εξοχικά, τα οποία επειδή δεν χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο δεν παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση. Για να επιδοτηθεί ένα κτίριο, θα πρέπει να ενταχθεί ολόκληρο στο πρόγραμμα. Έτσι, για μια πολυκατοικία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τη γενική συνέλευση κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Υποχρεωτικές εργασίες
Επιπλέον, για να ενταχθεί κανείς στο Πρόγραμμα εξετάζεται να υπάρχουν κάποιες υποχρεωτικές επεμβάσεις. Με βάση αυτό το σενάριο, υποχρεωτικές θα είναι οι εργασίες θερμομόνωσης στο κέλυφος αλλά και οι τοποθέτησης διπλών θερμομονωτικών τζαμιών και κουφωμάτων- για τις ιδιοκτησίες που δεν έχουν ήδη. Ενώ προαιρετικές παρεμβάσεις θα θεωρούνται η αντικατάσταση του καυστήρα, η βαφή της οροφής και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Όσο για τις αιτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα τις καταθέτουν στα κατά τόπους ΚΕΠ, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θα υπάρχει ομάδα υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κατά το μοντέλο του προγράμματος "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό".

Επιδότηση 10.000-40.000 ευρώ
Τα ποσοστά της επιδότησης θα κυμαίνονται, ανάλογα με τον αριθμό των ιδιοκτησιών κατοικιών του κάθε κτιρίου (βάσει δηλαδή του αριθμού παροχών του ηλεκτρικού ρεύματος), με το αν πρόκειται για πολυκατοικία ή μονοκατοικία καθώς επίσης με το αν ο ενδιαφερόμενος επιδοτηθεί για μία από τις πέντε εργασίες ή για όλες μαζί. Εννοείται ότι όσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η παρέμβαση που γίνεται σε ένα κτίριο, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το τελικό ποσοστό επιδότησης.

Δεδομένου ότι το κόστος για τις βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν σε μια τυπική μονοκατοικία για να μην έχει απώλειες θερμότητας υπολογίζεται σε 20.000-25.000 ευρώ, θεωρείται ότι με επιδότηση 50% του συνολικού κόστους το μέσο όφελος για το νοικοκυριό αυτό θα ανέλθει σε 10.000-12.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στην περίπτωση μιας τυπικής πολυκατοικίας, με μέσο κόστος παρεμβάσεων τα 80.000 ευρώ, οι ένοικοί της μπορούν να επιδοτηθούν για το 50%, δηλαδή για 40.000 ευρώ.

Χρόνος κατασκευής
Στόχος είναι από το Πρόγραμμα να επωφεληθούν κτίρια που κτίστηκαν χωρίς Κανονισμό Θερμομόνωσης (θεσπίστηκε το 1979), γι΄ αυτό και ως όριο στην ημερομηνία ανέγερσης τέθηκε η 1/1/1980. Ένα ζήτημα προς επίλυση, πάντως, είναι το πώς θα πιστοποιείται από το ΚΕΠ ότι το κτίριο κτίστηκε όντως πριν από το 1980, όταν πολλά παλαιά ακίνητα δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, θεωρούνται ωστόσο νομίμως υφιστάμενα. Γι΄ αυτό και μαζί με την υποβολή της αίτησης στο ΚΕΠ ο δικαιούχος θα συνυποβάλει και σχετική έγκριση της Πολεοδομίας, που θα πρέπει νωρίτερα να έχει ελέγξει τη νομιμότητα του κτιρίου.


Τα σενάρια για τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα

Για να ενταχθεί κανείς σε αυτό το Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Ένα από τα κριτήρια που εξετάζεται να θεσπιστούν είναι το εισόδημά του να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Άλλο σενάριο προβλέπει ότι θα πρέπει η Τιμή Ζώνης (Τ.Ζ.) του ακινήτου να είναι χαμηλότερη του μέσου όρου των Τιμών Ζώνης στον συγκεκριμένο νομό. Το όριο Τ.Ζ. για την επιλεξιμότητα κάθε κτιρίου θα καθορισθεί σε επίπεδο Νομαρχίας, ενώ ειδικά για την Αττική πιθανόν να ορισθεί ανά τομέα (Βόρεια, Νότια, Κέντρο).

Επίσης, για να μην αποκλειστούν από το μέτρο τα κτίρια που έχουν μεικτή χρήση (προσεγγίζουν το 10% του συνόλου των κτιρίων στην Ελλάδα), αποφασίστηκε να οριστεί ότι ένα μέγιστο ποσοστό τους, γύρω στο 80%, πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Η διάρκεια του Προγράμματος ορίζεται έως την εξάντληση των πόρων και κατά μέγιστο μέχρι τα 2 χρόνια. Όσο για την υλοποίηση των επεμβάσεων της κάθε πρότασης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον έναν χρόνο.

Για να λειτουργήσει χωρίς προσκόμματα το Πρόγραμμα, το υπ. Ανάπτυξης θα έρθει σε συμφωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να απαλλαγούν οι εργασίες που θα γίνουν στις κατοικίες από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας. Θα απαιτείται μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αλλά και όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο Πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν με το υπουργείο Ανάπτυξης ένα ανώτατο όριο κοστολόγησης υλικών και υπηρεσιών, όπως και συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας.


Κεφάλαια 1 δισ. ευρώ στην αγορά

Οι πόροι που κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δράση "Ανακαινίζω" ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθούν ανά Περιφέρεια με βάση τον αριθμό των νοικοκυριών και πιθανόν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κάθε νομού. Δεδομένου ότι τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται μεταξύ 30%-50%, εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα ενεργοποιηθούν για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, μαζί με αυτά που θα βάλουν οι ιδιώτες, θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ. Με μέσο κόστος παρέμβασης τα 40.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δράση θα καταφέρει να καλύψει παρεμβάσεις σε 25.000 μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες από ένα δυναμικό συνολικά 2.800.000 παλαιών κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Σημειωτέον ότι, με βάση πρόσφατες μελέτες, το συνολικό κτιριακό απόθεμα της χώρας ξεπερνά τα 4 εκατ. κτίρια.
πηγη madata.gr & ΝΕΑ

Real Estate

ΑΘΗΝΑ ΠΛ.ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ  
22,37τμ, & 30,85τμ, & 57,51τμ, & 55,94τμ  1ος-2ος-3ος-4ος
62,21τμ, & 72,77τμ  5ος
52,23τμ, & 59,91τμ    6ος
μεζονετα τριπατη 99,39τμ, & 97,94τμ 7ος,8ος,9ος
οδος Φερων 22 Αθηνα κατασκευη ΛΑΚΩΝ ΑΤΕ  ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΙΜΟΣ
105τμ 1ος-5ος οροφοδιαμερισματα οδος ΕΘΝ.ΜΑΚΑΡΙΟΥ 22 ΑΛΙΜΟΣ κατασκευη ΑΦΟΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΙ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
80τμ & 47τμ 1ος,2ος.3ος & 71τμ & 47τμ 4ος και 5ος οδος Σιωκου 3 κατασκευη Ξηροπουλος Νικολαος και Σια
75τμ οροφοδιαμερισματα οδος λυδιας  3 κατασκευη Αφοι Ζαχαριαδη
1ος,55τμ&84τμ,2ος-4ος,89τμ,5ος,82τμ οδος Αραπακη 53 κατασκευη ΓΕΡΑΒΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ν.ΣΜΥΡΝΗ
82τμ οροφοδιαμερισματα & μεζονετα 5ος και 6ος οδος Σωκιων 22 κατασκευη ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ&ΑΛΚΗΣ
75τμ-115τμ  οδος Σταδιου 48-52 & Ευξ. Ποντου κατασκευη Κουτρας Νικολαος
92τμ&103τμ οδος Πλαστηρα 37  κατασκευη Κ & Ε Στριγγαρης
Ν.ΚΟΣΜΟΣ
40τμ,-125τμ κοντα στο μετρο κατασκευη Λανταβος Σ. θεοδωρος
30τμ,& 75τμ μεχρι τον 4 οροφο 5&6ος οροφοδιαμερισμα 80τμ & 70τμ αντιστοιχα οδος Δεινοστρατους 64 κατασκευη  Σκωκος Γεωργιος
75τμ-100τμ κοντα στο μετρο οδος Μαρκοπουλιωτη 29 κατασκευη Αγαπητος Κυριτσης Δημητριος
ΜΟΣΧΑΤΟ
85τμ,3ος & 4ος
34τμ 3ος & 4ος οδος ΚΑΝΑΡΗ 76 ΜΟΣΧΑΤΟ κατασκευη ΑΦΟΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΙ
ΓΛΥΦΑΔΑ
86,00τμ,& 83,30τμ,Α Οροφος
100,80τμ,& 70,90τμΒ Οροφος,
Μεζονετες  Γ+Δ  130,70τμ, & 129,90τμ κατασκευη Εργοδυας Α.Τ.Ε
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
85τμ, 90τμ, 100τμ, 187τμ οδος Κειριαδων 46 κατασκευη Μπαλασκας Αντρεας
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
80τμ,& 75τμ ανα οροφο οδος Παναγιωτοπουλου 13 κατασκευη Ξεναριος Β.Μαρκος
65τμ οροφοδιαμερισματα οδος Αναληψεως  16  κατασκευη  Μεξας Ιωαννης
70τμ οροφοδιαμερισματα οδος Σκυλιτση 21 Πειραιας           κατασκευη Γιαννατος Αλεξιος
ΑΓ.Δημητριος
100τμ οροφοδιαμερισματα οδος Κρυσταλη 38 Αγ.Δημητριος κατασκευη Γιαννατος Αλεξιος
ΣΕΠΟΛΙΑ
80τμ,& 75τμ ανα οροφο οδος Μετρων 6 κατασκευη  Βηττας Ιωαννης & Υιος
Ν.ΜΑΚΡΗ
Μεζονετες 6 τριπατες με εσω πισινα κατασκευη Νεοπουλος Μακης

 
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού